میعاد مبارزات انتخاباتی
بر اساس حکم بند 1 فقره (1) ماده هفتاد و ششم قانون انتخابات و مادهی سوم لایحهی مبارزات انتخاباتی (در انتخابات ریاست جمهوری 6 میزان سال 1398)، میعاد مبارزات انتخاباتی برای کاندیدان ریاست جمهوری، (60) روز در نظر گرفته شده و این دوره (48) ساعت قبل از آغاز روز انتخابات به پایان میرسد.
شرایط مبارزات انتخاباتی و مکلفیتهای کاندیدان و احزاب سیاسی
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای احزاب سیاسی، میتوانند در محدودهی زمانی تعیینشده، با در نظرداشت قوانین، لوایح و طرزالعملهای انتخاباتی و با رعایت تعهدنامه مربوط (ناظرین و مشاهدین) و سایر مصوبات کمیسیون مستقل انتخابات، کمیسیون شکایات انتخاباتی و کمیتهی رسانهها فعالیتهای مربوط به مبارزات انتخاباتی خویش را تنظیم و به پیش ببرند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای احزاب سیاسی در خلای میان نشر فهرست نهایی کاندیدان و آغاز دورهی مبارزات انتخاباتی، دورهی سکوت و روز انتخابات نمیتوانند به مبارزات انتخاباتی (تشکیل اجتماعات، حضور در رسانههای تصویری، چاپی و رادیویی به منظور اعلام خطمشیهای سیاسی و کمپاینی، و نشر و نصب پُلساینهای، پوسترها و بیلبوردها، صفحات اجتماعی و یا ارسال پیامها از طریق تلفن و شبکههای اجتماعی) مبادرت ورزند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی و طرفداران شان نمیتوانند در امور مبارزات انتخاباتی کاندیدان یا احزاب دیگر مداخله نموده، یا مواد تبلیغاتی سایر کاندیدان را تخریب و یا در فعالیتهای آنها مزاحمت و یا موانع ایجاد نمایند.
- برنامههای مبارزات انتخاباتی نباید نظم عامه را مختل سازد.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی نباید زمینهی اشتراک منسوبین قوای مسلح، قضات، سارنوالان و کارکنان دولت را در برنامههای مبارزات انتخاباتی شان فراهم سازند. ارگانهای امنیتی، قضات، سارنوالان و کارکنان دولت نیز نمیتوانند در مبارزات انتخاباتی کاندیدان، احزاب و یا ائتلافهای سیاسی مداخله نمایند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی نباید از اطفال جهت پیشبرد برنامههای مرتبط به مبارزات انتخاباتی شان استفاده نمایند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی، نمیتوانند از اتباع کشورهای خارجی و نهادهای خارجی در فعالیتهای مربوط به مبارزات انتخاباتی دعوت نموده و زمینه اشتراک آنها را در اینگونه فعالیتها فراهم سازند. همچنان، اتباع خارجی و نهادهای خارجی نمیتوانند در فعالیتها و مبارزات انتخاباتی کاندیدان اشتراک نمایند.
- هیچشخصی نمیتواند شهروندان کشور را جبراً به اشتراک یا عدم اشتراک در مبارزات انتخاباتی کاندیدان و احزاب سیاسی وادار سازد.
- کاندیدان، احزاب، ائتلافهای سیاسی، و طرفداران شان، نباید از علایم و نشانهای مربوط به کمیسیون، کمیسیون شکایات، کمیته رسانهها و ادارات دولتی در تبلیغات و مبارزات انتخاباتی شان استفاده نمایند.
- کاندیدان نباید در مبارزات انتخاباتی شان به موضوعاتی که باعث تحریک خشونت و برانگیختن احساسات (قومی، گروهی، مذهبی، لسانی، سمتی و جنسیتی) میگردند، مبادرت ورزند.
- کاندیدان مکلفاند بعد از ختم میعاد مبارزات انتخاباتی، در خلال مدت 20 روز مواد انتخاباتی نصبشدهی خویش را از شهر جمعآوری نموده و در پاکسازی شهر سهم گیرند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی و طرفداران شان باید ملکیت خصوصی افراد را محترم شمرده و قبل از نصب، تحریر و ترسیم مواد تبلیغاتی بالای املاک خصوصی یا استفاده از این املاک بهمنظور فعالیتهای مبارزات انتخاباتی، رضایت مالک را بهدست آورند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی و طرفداران شان، نمیتوانند مواد و شعارهای تبلیغاتی شان را در تأسیسات دولتی نصب، تحریر و یا ترسیم نمایند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی و طرفداران شان، بهمنظور حفظ زیبایی و صفایی شهرها و محلات، میتوانند در مبارزات انتخاباتی شان از بلبوردها، بنرها، پولساینها و صفحات تبلیغاتی برقی استفاده اعظمی نمایند.
- شاروالیها و ادارات ذیربط مکلفاند اندازه، جاها و فاصلههای بلبوردهای انتخاباتی را با درنظرداشت معیارهای مشخص تعیین نمایند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای احزاب سیاسی، نباید پوسترها و تصاویر خود را بر روی پوسترها و تصاویر سایر کاندیدان نصب نموده و یا به تخریب آنها بپردازند.
- کارکنان مؤظف کمیسیون و شاروالیها، میتوانند مطابق هدایت کمیسیون و کمیسیون شکایات، مواد تبلیغاتی مربوط به مبارزات انتخاباتی را که خلاف لایحه (مبارزات انتخاباتی) قرار داشته باشند، از ساحات نصبشده بردارند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلاف احزاب سیاسی باید گردهماییهای انتخاباتی شانرا مطابق احکام قوانین مربوطه برگزار نموده و زمان، مکان و مسیر گردهماییهای خویش را قبلا با ادارات مربوطه هماهنگ سازند.
- در صورت عدم رعایت موارد فوق از جانب کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی و طرفداران، کمیسیون موضوع را رسماً جهت رسیدگی به مراجع ذیربط راجع مینماید. اشخاص حقیقی و حکمی نیز میتوانند به کمیسیون شکایات، شکایت درج نمایند.
- کمیسیون شکایت، حسب احوال به تخلفات انتخاباتی در جریان مبارزات انتخاباتی رسیدگی مینماید.
منابع مالی مبارزات انتخاباتی:
- بهمنظور آگاهی عامه در جریان مبارازت انتخاباتی، تمام رسانههای دولتی نظریات، اهداف و مرامنامه کاندیدان را با درنظرداشت طرزالعمل مصوب کمیسیون، طور منصفانه، متعادل و بیطرفانه پخش و نشر نمایند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی نمیتوانند از ملکیت و داراییهای عامه در جریان مبارزات انتخاباتی استفاده کنند، مگر انیکه مقام ذیصلاح امکانات و تسهیلات یکسان را برای تمام کاندیدان یک حوزه انتخاباتی فراهم سازند.
- کاندیدان، احزاب و ائتلافهای سیاسی نمیتوانند از اتباع یا دولتهای خارجی و یا نمایندگیهای سیاسی کشورهای خارجی مقیم افغانستان مساعدتهای مادی و معنوی را قبول یا دریافت نمایند.
- کاندیدان باید گزارش مساعدتهای دریافتی و مصارف شان را در مطابقت به لایحه تنظیم امور مالی مبارزات انتخاباتی کاندیدان، به کمیسیون ارایه نمایند.
- رسانههای خصوصی مکلفاند از مبالغی که حین مبارزات انتخاباتی از کاندیدان اخذ میکنند، به کمیسیون گزارش ارایه نمایند.
- سایر موضوعات مربوط به امور مالی مبارزات انتخاباتی کاندیدان در لایحه تنظیم امور مالی مبارزات انتخاباتی تنظیم میگردد.
برای دریافت معلومات بیشتر در این خصوص، به شماره 190 تماس بگیرید و یا به (تعدیل) لایحه مبارزات انتخاباتی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1398 در وبسایت کمیسیون مراجعه نمایید.
صفحه معلوماتی 7